Wednesday, August 18, 2010

MEROKOK......SERONOK ATAU SENGSARA?

MEROKOK....SERONOK ATAU SENGSARA?

PENGENALAN

     Tembakau yang menjadi bahan utama dalam rokok, telah diperkenalkan secara menyeluruh, termasuk ke dunia Islam, oleh penjajah Barat yang beragama Kristian, dan ianya belum pernah dikenali di zaman Nabi Muhammad s.a.w. Di kalangan masyarakat beratus tahun terdahulu, tembakau dihisap bukan sahaja untuk bersukaria tetapi sebagai satu acara dalam upacara kebudayaan dan keagamaan. Pada umumnya umat Islam tidak merokok melainkan kerana terpenggaruh kepada orang Barat yang menjajah mereka.

     Hari ini, merokok adalah suatu kebiasaan yang diterima secara meluas dalam masyarakat kita, sehingga kadangkala ia dipandang sebagai satu norma yang membanggakan. Anggapan palsu ini terhasil apabila golongan yang mudah terpedaya dengan budaya asing, terutamanya yg dipaparkan melalui media massa, ingin pula bergaya demi mencapai status kecanggihan serta keunggulan yang kononnya dikaitkan dengan merokok. Malah tabiat suka meniru dan menyeleweng dari jalan yang benar adalah sesuatu yang kian menguasai anak-anak kaum Muslimin di zaman ini.

DEFINISI MEROKOK

     Pertubuhan Kesihatan Sedunia mendefinisikan merokok sebagai satu aktiviti ketagihan. Merokok secara tidak langsung boleh menyebabkan seseorang itu terbabit dengan najis dadah kerana rokok adalah bunga kepada dadah.

     MEROKOK adalah satu tabiat yang digemari sebahagian manusia pada zaman serba moden ini, malah ia menjadi keperluan kepada golongan muda yang beranggapan merokok kononnya melambangkan kedewasaan dan kematangan.

KANDUNGAN BERBAHAYA DALAM ROKOK

      Setiap batang rokok yang dinyalakan akan mengeluarkan lebih 4 000 bahan kimia beracun yang membahayakan dan boleh membawa maut. Dengan ini setiap sedutan itu menyerupai satu sedutan maut. Di antara kandungan asap rokok termasuklah bahan radioaktif (polonium-201) dan bahan-bahan yang digunakan di dalam cat (acetone), pencuci lantai (ammonia), ubat gegat (naphthalene), racun serangga (DDT), racun anai-anai(arsenic), gas beracun (hydrogen cyanide) yang digunakan di "kamar gas maut"bagi pesalah yang menjalani hukuman mati, dan banyak lagi. Bagaimanapun, racun paling penting adalah Tar, Nikotin dan Karbon Monoksida.

      Tar mengandungi sekurang-kurangnya 43 bahan kimia yang diketahui menjadi penyebab kanser (karsinogen). Bahan seperti benzopyrene iaitu sejenis policyclic aromatic hydrocarbon (PAH) telah lama disahkan sebagai agen yang memulakan proses kejadian kanser.

       Nikotin, seperti najis dadah heroin, amfetamin dan kokain, bertindak balas di dalam otak dan mempunyai kesan kepada sistem mesolimbik yang menjadi punca utama penagihan. Sindrom ketagihan terhadap nikotin yang ditunjukkan dengan gejala gian, tolerans dan tarikan, adalah mungkin lebih hebat berbanding najis dadah. Malah daripada kajian saintifiknya nikotin itu juga sejenis najis dadah, sepertimana yang telah diiktiraf oleh dunia perubatan. Seseorang yang kehabisan rokok kadangkala berkelakuan seperti mengalami gangguan akal dan dalam keadaan yang amat tertekan sekali. Oleh itu terlalu sukar untuk sesiapa yang telah terjerat dengan ketagihan merokok, meninggalkan tabiat itu untuk selamanya, kecuali dengan ikhtiar yang serius dan kehendak Allah jua. Nikotin turut menjadi punca utama risiko serangan penyakit jantung dan strok. Hampir satu perempat mangsa pesakit jantung adalah hasil punca dari tabiat merokok. Di Malaysia, sakit jantung merupakan menyebab utama kematian sementara strok adalah pembunuh yang keempat.

      Karbon Monoksida pula adalah gas beracun yang biasanya dikeluarkan oleh ekzos kenderaan. Gas ini menjejaskan bekalkan oksigen ke tisu-tisu hingga ianya menjadi terencat dan akhirnya boleh menyebabkan maut sekiranya paras karbon monoksida di dalam badan melebihi 60%. Apabila racun rokok itu memasuki tubuh manusia ataupun haiwan, ianya akan membawa kerosakkan pada setiap organ disepanjang laluannya, iaitu bermula dari hidung, mulut, tekak, saluran pernafasan, paru-paru, saluran penghazaman, saluran darah, jantung, organ pembiakan, sehinggalah ke saluran kencing dan pundi kencing, iaitu apabila sebahagian dari racun-racun itu dikeluarkan dari badan.

KESAN ASAP ROKOK

1.Perokok dan Orang Sekeliling
Perokok bukan sahaja perlu bertanggungjawab pada diri sendiri tetapi turut bertanggung jawab pada orang disekeliling akibat daripada bahaya asap rokok. Asap rokok yang dihidu oleh perokok atau mereka yang berada di sekelilingnya, akan memasuki rongga mulut dan hidung melalui kerongkong ke paru-paru. Kandungan asap rokok akan menyebabkan kerosakan tisu di sepanjang perjalanan di ruang ini. Ia boleh menyebabkan pelbagai penyakit di mulut, kerongkong, paru-paru dan barah. Asap akan melalui saluran pernafasan ke dalam paru-paru dan merosakkan saluran bronkus, menyebabkan bronkitis, penyakit di bahagian paru paru. Ia juga akan merosakkan pundi udara dalam paru-paru (alveoli) dan menyebabkan penyakit emfisima.

Asap rokok yang dihidu juga akan melalui saluran penghadaman dan pencernaan, yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit di bahagian esofagus, perut dan pankreas.

Racun dalam asap rokok yang larut air akan memasuki sistem saluran darah dan dibawa ke seluruh badan. Bahan nikotin, bukan saja memberi sifat ketagihan, malah menyebabkan saluran darah arteri menjadi sempit. Ia juga merosakkan dinding arteri dan akan memudaratkan organ berkaitan.

Kesan ini, dalam jangka panjang, akan menyebabkan simptom kebas pada kaki, jari, migrain, sakit kepala, pedih ulu hati, kekejangan otot kaki, serangan penyakit jantung dan sebagainya.

Racun rokok akhirnya disaring dalam buah pinggang dan dihapuskan dari badan melalui air kencing. Dalam proses ini pula, berlaku satu lagi keracunan hasil penguraian kimia asap rokok yang turut merosakkan buah pinggang. Racun dalam air kencing juga menyebabkan kerosakan pundi kencing.

Racun akibat merokok juga mempunyai kesan tindak balas terhadap ubat-ubatan. Secara umum diketahui merokok boleh menjejaskan fungsi beberapa kumpulan enzim di hati dan ada kalanya ia boleh memperhebatkan kesan sampingan sesuatu ubat itu.

2.Isteri Perokok
- Melahirkan bayi yang kurang berat badan
- Melahirkan bayi yang tidak cukup bulan
- Lebih terdedah kepada kanser
- Mengurangkan kesuburan dan putus haid awal

3.Anak Perokok
- Lebih mudah mendapat lelah
- Mendapat jangkitan paru-paru
- Pertumbuhan paru-paru kanak-kanak terganggu
- Mudah menjadi perokok apabila dewasa kelak

FAEDAH BERHENTI MEROKOK

Keputusan untuk berhenti merokok adalah untuk kebaikan diri sendiri dan kesihatan keluarga anda. Faedah-faedah yang diperolehi dengan berhenti merokok ialah:
• Panjang umur - Satu dari dua perokok akan mati lebih awal disebabkan penyakit berkaitan merokok. Merokok membunuh hampir 5 ribu rakyat Malaysia setiap tahun.
• Mengelakkan dari bahan-bahan berbahaya - Asap rokok mengandungi hampir 4,000 bahan kimia dan 50 daripadanya boleh menyebabkan kanser.
• Mencegah penyakit - Hampir 40 jenis penyakit yang berkait dengan merokok. Kanser paru-paru, sakit jantung, penyakit paru-paru yang kronik,strok dan ulser di bahagian lapisan kulit perut adalah antara penyakit-penyakit bahaya akibat tabiat merokok.
• Kehidupan yang lebih sihat - Mereka yang tidak merokok kurang mendapat batuk, selsema dan lain-lain penyakit pernafasan berbanding dengan perokok.
• Mencegah daripada mendatangkan keburukan kepada orang lain - bila anda merokok, ia memberi kesan kepada orang di sekeliling anda, di mana asap rokok tersebut boleh mendatangkan serangan asma dan lain-lain penyakit berkaitan dengan pernafasan.
• Menjadi contoh yang baik terutama untuk keluarga dan anak-anak.
• Meningkatkan tahap kecergasan dan memiliki badan yang sihat.
• Meningkatkan deria bau dan rasa.
• Memiliki gigi yang putih dan nafas yang segar.
• Rambut dan pakaian tidak berbau asap rokok.
• Menjimatkan wang - Labur wang anda berbanding membeli rokok (RM5.00 sehari, pelaburan =RM 150.00 sebulan = RM 1800.00 setahun. Jika anda melabur untuk 10 tahun, anda sudah mempunyai RM18,000.00 dalam akaun simpanan anda).
• Melindungi alam sekitar - Puntung rokok dibuang oleh perokok boleh menyebabkan kebakaran.
• Meningkatkan kesuburan.
• Meningkatkan tahap 'kelakian'.

CARA BERHENTI MEROKOK

Pelajari cara-cara yang betul untuk berhenti merokok. Terdapat banyak cara untuk berhenti merokok.Cara yang paling penting untuk berhenti merokok adalah keinginan diri sendiri untuk berhenti merokok dan menjadikannya satu kenyataan iaitu seperti:
• Tetapkan tarikh untuk berhenti
• Yakin diri
• Buatkan nota peringatan
• Katakan pada diri anda "saya bukan perokok"
• Sentiasa berfikiran positif
• Dapatkan sokongan
• Gunakan terapi penganti nikotin
• Amalkan 12M untuk berhenti merokok

TEKNIK BERHENTI MEROKOK

Tip Berhenti Merokok 12 M :
1. Melengah-lengahkan
o Tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar.

2. Menarik nafas panjang
o Tarikh nafas 3 kali secara perlahan-lahan.

3. Minum air
o Terutama air masak. Elakkan minuman berkafein.

4. Menyibukkan diri
o Buat sesuatu bagi mengalih fikiran dan untuk melupakan rokok.

5. Menjauhkan diri
o Daripada orang yang merokok.

6. Mengelakkan diri
o Daripada suasana atau situasi yang mendorong kepada merokok.

7. Mengunyah sesuatu
o Seperti gam dan buah-buahan. Elakkan yang manis.

8. Membasuh tangan selalu

9. Mandi dengan kerap

10. Meregangkan otot
o Lakukan senaman regangan apabila rasa mengantuk.

11. Meditasi

12. Memohon doa
o Berdoa agar dikuatkan azam dan tingkatkan usaha.

PENUTUP

       Kesimpulanya,dapatlah dirumuskan walaupun amalan merokok dijadikan satu gaya hidup yang menjadi ukuran status kedewasaan,kematangan dan kesediaan memikul tanggungjawab khususnya dikalangan lelaki,namun amalan merokok ini jelas membahayakan kesihatan,memudaratkan kesihatan isteri dan anak-anak,serta membazir duit.Oleh itu,amalan merokok ini harus dihentikan dan tidak diamalkan oleh generasi muda kita pada hari ini.Kita berharap agar genarasi muda dapat menjauhi gaya hidup buruk ini supaya kita dapat membina generasi yang sihat.Dengan ini,anda sendirilah yang menentukan amalan merokok ini adalah gaya hidup yang seronok atau sengsara.Fikir-fikirkanlah.

NUR AZLINA BINTI M RAYMI
206586

KEHIDUPAN BERMASYARAKAT

KEHIDUPAN BERMASYARAKATMasyarakat yang tingal di Malaysia ialah masyarakat yang majmuk.Rakyatnya terdiri daripada pelbagai kaum melahirkan masyarakat yang berbilang bangsa.Antara kaum yang tinggal di Malaysia ialah melayu,cina,india serta kaum-kaum etnik lain yang tinggal di Sabah dan Sarawak.Oleh yang demikian,semua kaum harus bersatu padu serta berganding bahu bagi mengekalkan keharmonian yang telah dibina setelah sekian lama.Walaupun di ancam dengan pelbagai jenis gejala sosial seperti lari daripada rumah,bohsia,bohjan,pembuangan bayi,pergaulan bebas,merempit dan sebagainya.Namun,kesejahteraan masih wujud dengan adanya masyarakat yang bersatu padu.

Peranan dalam menjaga kebajikan penduduk setempat
Semangat kejiranan yang hidup dalam suasana bekerjasama dan mengambil berat antara satu sama lain sudah semestinya dapat menjana satu program atau aktiviti yang menyumbang kepada kebajikan masyarakat setempat.Untuk memenuhi hasrat ini,pelbagai jawatankuasa boleh di wujudkan seperti jawatankuasa pembelajaran anak-anak.Ini adalah untuk mengenal pasti kelemahan dan masalah serta mengadakan program-program yang dapat meningkatkan mutu pelajaran mereka.Tambahan pula,menerusi penubuhan jawatankuasa pembangunan Insan Remaja maka pelbagai aktiviti dapat diatur bagi memenuhi keperluan dan kebajikan golongan remaja seperti kem motivasi,program jati diri dan sebagainya.Maka dengan berjalannya program seperti ini,kebajikan masyarakat setempat akan sentiasa terjamin dan terjaga.Bak kata pepata melayu,alang- alang menyeluk perkasam biar sampai ke pangkal lengan dan janganlah mengamal sesuatu pekerjaan itu seperti ayam berak kapur.

Kemakmuran dan kesejahteraan adalah salah satu daripada kunci utama semangat perpaduan antara kaum di Negara Malaysia.Ini kerana,perpaduan dan kemakmuranlah yang menyebabkan sesuatu perhubungan itu boleh terjalin dengan baik.Tanpa perpaduan,negara akan berada dalam keadaan kucar kacir dan kehidupan bermasyarakat sedikit demi sedikit akan terhakis begitu sahaja.Apabila kita mempunyai jiran yang baik,kita haruslah percaya bahawa jiran kita itu berjaya memupuk semangat toleransi,saling percaya mempercayai dan perkongsian yang bijak antara sesama jiran.Faktor-faktor semangat kehidupan bermasyarakat
Semangat kunjung- mengunjung haruslah ada pada setiap diri manusia masing-masing.Apabila kita meluangkan sedikit sahaja masa kita berkunjung kerumah jiran dapat lagi kita mengeratkan hubungan kita sesama jiran.Kita akan lebih mengenali jiran apabila berkunjung atau melawatnya.Masa yang di ambil untuk berbicara,mengenali dan menyelami diri masing-masing,suka duka di kongsi bersama jiran terdekat.Oleh yang demikian,masa yang di ambil untuk berkunjung ke rumah jiran hendaklah sesuai dengan waktunya supaya dapat mengingatkan diri kita agar kunjungan kita itu tidak menggangu waktu rehat mereka yang boleh mengakibatkan kesan yang negatif.Sekurang-kurangnya amalan berkunjung ke rumah jiran di lakukan pada hujung minggu atau sempena hari-hai perayaan tertentu.
Amalan menghulurkan bantuan kejiranan adalah kemuncak hubungan kejiranan yang baik iaitu apabila sanggup mengenepikan kesenangan dan kerehatan diri semata-mata untuk membantu jiran pada masa yang di perlukan.Pengorbanan yang seumpama ini sememangnya tidak mudah di lupakan oleh sesiapa pun apatah lagi jiran yang terdekat.Ikatan kasih sayang sesama jiran akan semakin kuat apabila kita kerap menolong jiran pada masa mereka memerlukan pertolongan kita.Di samping itu,amalan menolong jiran adalah amalan yang paling berkesan dalam mengekalkan hubungan kejiranan yang baik sekalipun mereka berpindah rumah.Amalan yang seperti ini hendaklah di lakukan oleh setiap manusia yang hidupnya berjiran.
Aktiviti bergotong-royong membersihkan kawasan halaman rumah,kawasan kampung,masjid,kubur dan sebagainya ataupun bantu-membantu menyiapkan pekerjaan yang terbengkalai seperti membaiki rumah dan sebagainya sememangnya dapat memupuk dan menyemai hubungan baik dan semangat kejiranan.Aktiviti seperti ini dapat menyatupadukan penduduk setempat kearah satu tujuan yang murni seperti menjaga kebersihan,memelihara alam sekitar,membantu jiran-jiran dan sebagainya.Dengan adanya amalan sebegini,maka wajarlah ia di hidupkan bagi menjana satu masyarakat yang bersatu padu dan hidup harmoni seperti peribahasa melayu mengatakan bulat air kerana pembentung,bulat manusia kerana muafakat.
Program seperti mengadakan program perkelahan keluarga adalah salah satu rangcangan yang paling bijak dalam menjalin kemesraan penduduk setempat.Rancanglah dan manfaatkan sebaik mungkin ke destinasi-destinasi pelangcongan yang banyak terdapat di negara kita bagi menjayakan program ini seperti Pulau Langkawi,Pulau Pangkor,Hutan Lipur,Cameron Highland,Zoo Negara,Pulau Tioman dan banyak lagi tempat-tempat percutian yang menarik di Malaysia.Banyak aktiviti yang dapat di susun dan di jalankan untuk mengisi program tersebut.Kanak-kanak,orang dewasa serta keluarga dapat bermain dengan permainan yang telah di aturkan.Permainan tersebut adalah seperti tarik tali,lari dalam guni,lari ikat kaki,tiup belon,cari coklat dalam tepung,mencari harta karun dan sebagainya.Berlangsungnya aktiviti seperti ini,keseronokkan yang di rasai secara tidak langsung boleh mengeratkan lagi hubungan kejiranan.Sikap bertolak ansur,saling faham memahami,meningkatkan kesabaran,saling bertukar pendapat dan sebagainya adalah salah satu cara dalam mongorak langkah bagi mewujudkan masyarakat yang mempunyai semangat kejiranan dan seterusnya membawa kepada kesejahteraan dan kebahagiaan.

Konklusinya
Maka sesungguhnya, jelaslah bahawa peranan berjiran sangat penting dalam menentukan kemakmuran dan kesejahteraan sesebuah negara.Impian mempunyai jiran yang baik tidak akan terlaksana sekiranya kita sendiri belum menjadi seorang jiran yang baik terlebih dahulu,Walau sebesar mana sekalipun gelombang perubahan yang melanda masyarakat kita,namun semangat kejiranan tetap menjadi keutamaan.Kekuatan semangat kejiranan yang sempurna dan harmoni mengukuhkan ikatan ukhuwah islamiah dan kasih saying yang kadang kala melebihi daripada keluarga sendiri.Segala perkara yang mencemar keharmonian dan kesejahteraan masyarakat dapat di cegah degan semangat kerjasama,perihatin dan kesatuan sesama jiran sesuai dengan pepatah melayu jiran sepakat membawa berkat.

SITI MARIAM BINTI ISMAIL
207324

PENGGUNAAN PRODUK 3 DALAM 1

PENGGUNAAN PRODUK 3 DALAM 1

Definisi produk 3 dalam 1
3 dalam 1 bermaksud terdapat penggabungan antara 3 bahan di dalam sesuatu produk bagi mendapatkan hasil yang lebih bagus untuk kepuasan pengguna. Ianya pasti mudah, pantas dan menjimatkan kos. Pengguna tidak perlu mengeluarkan belanja untuk 3 jenis produk kerana melalui produk 3 dalam 1 mereka hanya perlu membayar untuk satu harga sahaja tetapi mampu mendapat kepuasan setanding dengan 3 jenis produk.

PRODUK 3 DALAM 1, MENGUNTUNGKAN @ MEMUDARATKAN?Baru baru ini, heboh diperkatakan di dada-dada akhbar tentang bahaya penggunaan produk minuman 3 dalam 1. Apa yang dapat kita perhatikan, semakin hari semakin banyak syarikat minuman muncul memperkenalkan produk minuman 3 dalam 1. Mereka berlumba-lumba dalam mengiklankan produk masing-masing.
Orang ramai dinasihatkan supaya meneliti terlebih dahulu kandungan nutrient produk 3 dalam 1 yang mahu dibeli dan tidak mudah terpengaruh dengan iklan-iklan menarik produk tersebut.
Menurut setiausaha kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, pengambilan apa sahaja produk tersebut secara berlebihan pasti mendatangkan kemudaratan apatah lagi jika penggunanya tidak mengetahui kandungan sebenar nutrient. Ia penting kerana terdapat sesetengah produk minuman tersebut mengandungi jumlah kafein yang berlebihan. Pastinya ia tidak elok untuk kesihatan.
Namun ada sebuah syarikat pengeluar produk 3 dalam 1 iaitu Coffee Omega (M) Sdn.Bhd mendakwa produk keluaran itu tidak mengandungi gula yang tinggi.


PENGGUNA PRODUK 3 DALAM 1 MUDAH MENDAPAT DIABETES?
Lazimnya produk ini menjadi pilihan utama kerana ia mudah disediakan. Kekerapan mengambil produk ini dalam sehari mungkin boleh menimbulkan masalah kepada pengguna.
Menurut kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), rakyat negara ini mengambil secara purata 26 sudu the gula setiap hari, iaitu tiga kali ganda lebih tinggi daripada saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
Individu yang mempunyai ibu bapa atau keluarga yang menghidap diabetes dinasihatkan supaya mengawal pengambilan gula bagi mengurangkan risiko menghidap penyakit yang sama.

KESIMPULAN
Kesimpulannya ialah, kita perlulah bijak dalam menilai kesan-kesan baik mahupun buruk tentang sesuatu ptoduk, terutamanya produk jenis 3 dalam 1. Kita perlu mengutamakan kesihatan dalam apa jua keadaan agar penyakit-penyakit serius di negara kita dapat dikurangkan kadar jumlahnya. Kita perlu sedar produk yang nampak bagus melalui iklan tidak semestinya selamat untuk digunakan.
NORAIDA BINTI ABDULLAH
207310

Sunday, August 15, 2010

PENGARUH FILEM BARAT DALAM MEMBENTUK TINGKAH LAKU REMAJA MASA KINI

Pengenalan
di zaman melenium yang serba canggih kini, manusia sering terdedah dengan hiburan yang dibawa oleh arus kecanggihan dunia digital yang pelbagai.kecanggihan teknologi ini telah mengubah dunia kepada satu paradigma yang lebih efisyen,cepat dan mudah.filem adalah salah satu contoh daripada media fotografi dan merupakan sumber komunikasi melalui expresi cereka yang disalurkan kepada penonton sebagai penerima masej.pelbagai genre filem dipersembahkan seperti komedi,romentik,seram dan sebagainya.

Unsur-Unsur Filem Barat
unsur filem barat sudah pasti memebawa unsur kebaratan sebagaimana penggiat filem kita mempermainkn budaya ketimuran dalam produk filem mereka.penonjolan budaya yang ditampilkan filem dalam barat banyak terselit adengan ganas,perang, pengambilan dadah dan arak, luncah, tidak bersopan, hasad dengki, mementingkan diri dan kebendaan. penggunaan bahasa asing atau bahasa rojak adakalanya membawa maksud yg kasar serta luncah sering menjadi ikutan remaja.

Sebab Remaja Terpengaruh Dengan Filem Barat
remaja satu peringkat usia dimana mudah terpengaruh serta gemar mencuba sesuatu yang baru. remaja begitu proaktif bagi mengaplikasikan diri dengan penggunaan alat-alat teknologi seiring dengan era teknologi canggih kini.remaja begitu sinonim dengan filem. kemajuan zaman teknologi memudahkan golongan remaja mendapat dan menonton cerita-cerita dari filem  yang tidak sewajarnya. remaja pastinya gemar menonton corak jalan cerita yang pelbagai seperti keganasan dan imaginasi yang sering ditonjolkan oleh filem-filem barat.

Akibat Daripada Pengaruh Filem Barat
terjadi kes-kes jenayah,pembunuhan,pergaulan bebas,serta pengambilan dadah dan arak dikalangan remaja. perubahan anak-anak remaja sekarang yang jauh berbeza sebagai anak timur dari segi pemakaian, pertuturan, gaya hidup dan keperibadian.

Cara Mengatasi
kegiatan penjualan video atau dvd tanpa tapisan oleh sesetengah pihak perlulah diambil perhatian dan setiap aktiviti mereka perlulah dipantau. penghasilan dan penghayatan yang menarik dari filem malaysia adalah titik tolak penerimaan penonton khususnya remaja agar mereka lebih tertarik dengan budaya ditempat sendiri.
pendidikan agama dan pengawasan daripada ibu bapa adalah amat penting bagi memastikan sumber hiburan terutamanya filem yang ditonton oleh anak-anak adalah bersesuaian dengan peringkat umur mereka.

Kesimpulan
golongan remaja sepatutnya manghabiskan peringkat usia mereka dengan memperoleh ilmu didikan yang sewajarnya untuk bekalan di masa hadapan,bukannya terus bergelumang dengan melibatkan diri dengan masalah-masalah yang merugikan diri mereka.


 NORAINI BTE HASHIM    
         (205233)

Friday, August 13, 2010

MAKANAN SEGERA…KELAZATAN ATAU TIDAK? PILIHAN DI TANGAN ANDA.

Pengenalan
Gaya hidup masyarat Malaysia kini telah menjejaskan gaya pemakanan mereka. Salah satu faktornya ialah kerana bilangan wanita bekerjaya semakin meningkat saban hari yang menyebabkan semakin kurang makanan yang dimasak sendiri di rumah. Oleh itu, solusi bagi masalah ini ramai yang memilih untuk membeli makanan segera seperti Marry Brown, Pizza Hut, dan Burger King kerana mudah dan cepat disediakan. Namun, sekiranya diteliti dengan bijak mampukah makanan sebegini menyaingi khasiat makanan yang di masak di rumah?atau hanya mampu memberi kelazatan semata-mata.

Keburukan memilih makanan segera sebagai diet utama.
Mempunyai kandungan Monosodium Glutamat (MSG) yang tinggi.
MSG merupakan penambah perisa yang amat berbahaya kepada kesihatan manusia. Golongan yang menggunakan MSG sebagai penambah perisa dalam makanan lebih berisiko tinggi berdepan masalah obesiti berbanding mereka yang tidak mengambilnya walaupun melakukan aktiviti fizikal dan pengambilan kalori yang sama.

Faktor –faktor masyarakat memilih makanan segera.

Kelazatan
Memang tidak dinafikan kebanyakan makanan segara mempunyai rasa yang mampu menarik kita untuk mencubanya. Selain itu, rasa makanan segera yang lazat juga menyebabkan pengguna ketagih untuk menikmatinya terutama golongan kanak-kanak dan remaja. Hal ini kerana, terdapat perasa tambahan dan pewarna tiruan digunakan untuk menyedapkan lagi sesuatu produk makanan tersebut. Contohnya, minuman cola amat kaya dengan kandungan gula iaitu 14 sudu teh gula, pewarna kimia dan kafein bagi setiap botol besar. Minuman ini tidak mempunyai sebarang nilai khasiat tetapi disebabkan rasanya yang enak menyebabkan kanak-kanak dan remaja memilihnya sebagai minuman walhal mereka memerlukan nutrien yang tinggi dalam pembesaran.

Kesibukan hidup
Kesibukan masyarakat terutamanya di bandar kini telah mendorong mereka memilih makanan segera yang lebih mudah disediakan. Pengguna lebih gemar membeli makanan yang telah siap tersedia kerana setelah pulang dari bekerja mereka tidak perlu lagi menyiapkan makanan. Dengan adanya restoran makanan segera seperti Baskin Robbins, MC Donald, Kentucky Fried Chicken (KFC), Pizza Hut telah memudahkan mereka untuk memilih pelbagai sajian makanan. Selain itu, makanan yang ditin dan dipekkan juga menjadi sajian harian kerana mereka hanya perlu memanaskan sahaja. Hal ini menyebabkan pengguna tidak mempedulikan lagi makanan yang seimbang asalkan ia menjimatkan masa dalam penyediaannya.

Iklan dan promosi
Kewujudan produk-produk makanan segera yang kini dikatakan seperti cendawan tumbuh selepas hujan telah menarik pengguna untuk memilih pelbagai makanan yang digemari. Hal ini kerana pelbagai iklan telah di paparkan termasuk di dada- dada akhbar dan di kaca televisyen. Iklan makanan segara dikatakan sangat kreatif yang mampu menarik minat si celik dan dewasa.Produk makanan segera seperti mee segera, burger, sosej, kentang goreng pula boleh didapati dimana-mana. Di perhentian bas, pasaraya, kantin sekolah dan juga stesyen minyak turut menjual makanan seperti ini. Setiap produk makanan terbaru yang dikeluarkan oleh rangkaian makanan segara telah mendapat publisiti dan promosi yang meluas. Hal ini menyebabkan masyarakat tidak mahu melepaskan peluang untuk mencubanya sendiri.

Langkah –langkah dan saranan untuk mengurangkan pengambilan makanan segera.

Keperluan mendidik anak-anak sejak kecil tentang khasiat makanan.

Memberi penekanan dalam mendidik kanak-kanak daripada ibu bapa adalah penting kerana mereka boleh megetahui apa itu makanan segera serta komposisi nutrien yang terdapat dalam makanan tersebut. Ibu bapa juga haruslah memantau pemakanan anak mereka dan membekalkan makanan yang mengandungi semua khasiat seperti protein, karbohidrat, serat dan kalsium. Cara ini dapat mengurangkan pengguna memilih makanan segera.

Membudayakan amalan membaca label pada makanan.
masyarakat perlu membudayakan amalan membaca label untuk memastikan makanan yang dipilih adalah berkhasiat. Oleh itu disarankan semua pengusaha makanan segera mempunyai maklumat komposisi makanan yang mudah dibaca oleh pengguna agar mereka boleh memilih makanan segera yang berkhasiat.

Fungsi iklan
Pengiklanan pula tidak seharusnya diharamkan tetapi dilakukan secara positif dan informatif seperti mengiklankan makanan segera atau snek yang berkhasiat sahaja dan makanan yang tidak berkhasiat dan memudaratkan perlu disekat. Pengiklanan yang memberi tumpuan kepada alat permainan yang disertakan bersama snek perlu diberhentikan. Semua pihak termasuk pengusaha makanan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan ahli akademik perlu memainkan peranan masing-masing dalam membantu kerajaan memastikan maklumat tentang makanan adalah tepat bagi kebaikan pengguna.

Penutup
Pengambilan makanan segera perlu dikurangkan dan digantikan dengan pengambilan makanan yang berkhasiat seperti buah-buahan dan sayuran selain menjalani aktiviti riadah dan bersukan supaya tubuh dapat berfungsi dengan baik. Pengguna seharusnya bijak dalam memilih makanan dan menjaga kesihatan agar sebarang penyakit yang berbahaya dapat dielakkan dan mutu hidup dapat ditingkatkan

oleh : maizan binti ahmad kamal
206582
SEDAP ATAU TIDAK? PILIHAN DI TANGAN ANDA
Pengenalan
Masyarakat Malaysia kini

Wednesday, August 11, 2010

hidup berpasangan

hidup berpasangan atau bercinta...

membawa peti dari Melaka,
berisi pakaian Si Anak Raja,                             
kalau hati sudah merasa suka,
semua keadaan indah dimata.

Pengenalan
Remaja tidak dapat lari dari perasaan cinta,walaupun orang dewasa bercinta tetapi kehangatan darah bercinta lebih hangat kepada remaja.Semasa bercinta semuanya indah,apabila putus hilanglah manisnya.Mengikut Kamus Webster,cinta merupakan simpati emosi yang lahir dari akal dan dibangkitkan oleh keindahan terhadap sekeliling.Dalam entri ini,saya ingin membincangkan mengenai kelebihan dan keburukan hidup berpasangan atau bercinta.Secara keseluruhannya,dinasihatkan agar remaja khususnya bagi yang masih menuntut supaya mengelakkan diri daripada terjerumus ke alam percintaan.

Faktor-faktor terjerumus dengan alam percintaan
Terdapat pelbagai faktor yang membuatkan remaja terjerumus ke dalam permasalahan bercinta.Antaranya ialah tidak mempunyai jati diri yang benar-benar kental.Budaya terikut-ikut dengan kawan yang bercinta banyak menyumbang kearah ini.Remaja juga terlupa dengan tujuan asal atau matlamat sebenar.Pada usia remaja mereka sepatutnya fokus sepenuh masa dengan pelajaran untuk masa depan yang gemilang,cemerlang dan terbilang.Faktor seterusnya ialah seseorang itu gagal mengawal emosi secara rasional dan matang.Percintaan adalah lumrah emosi dalam kehidupan manusia.Oleh itu,timbul persoalan,cara yang terbaik untuk pelajar itu membahagikan masa antara percintaan dan pelajaran.Kurangnya kasih sayang dari keluarga dan didikan agama yang kurang dipraktiskan dalam kehidupan merupakan faktot utama yang menyebabkan remaja terjerumus ke dalam masalah cinta.

Tanda-tanda orang bercinta
Bila manusia dilanda cinta,hati mengembang bagai pahlawan,siapapun saingan berani berdepan,jangankan cuma harta,jiwa pun sanggup dikorbankan.
-mendengar sebuah lagu yang mengungkapkan perasaan cinta  dan kasih sayang,maka terukirlah senyuman dibibir
-dunia berputar terasa lebih lambat
-makan tidak enak,mandi tidak basah dan tidur tidak nyenyak.

Kelebihan hidup berpasangan

Perasaan cinta:memberi dan menerima
Perasaan inilah yang paling manis bagi pasangan bercinta.Cinta bukan hanya untuk memberi tetapi juga untuk menerima.Apabila saling memberi dan menerima itulah yang di katakan 'cinta'.Kasih sayang yang diberikan oleh pasangan membuatkan diri kita benar-benar terasa disanyangi.

Belajar lebih bertanggungjawab
Sikap ini amat penting dalam sesebuah perhubungan.Contohnya mengambil berat,memberi sokongan,dorongan,kata semangat dan lain-lain.Boleh dikatakan,masa bercinta adalah proses untuk belajar memikul tanggungjawab.Misalannya,kaum lelaki menjadikan waktu bercinta untuk belajar memimpin seseorang.Seorang lelaki akan menjadi ketua keluarga maka merekalah yang bertanggungjawab menjaga isteri dan anak-anak.


Keburukan hidup berpasangan       
Keruntuhan akhlak merupakan implikasi yang utama dalam percintaan.kehidupan bercinta telah mengasyikkan manusia,sehingga mengabaikan segalanya.Perbuatan zina turut berleluasa,bukan sahaja melibatkan persetubuhan tetapi juga melibatkan zina tanpa kita sedar.Contohnya,zina mata,zina hati,zina tangan dan sebagainya yang berkaitan dengan kemaksiatan.Seperti yang kita tahu,banyak masalah yang timbul dalam kalangan remaja.Contohnya,ponteng sekolah,ponteng kuliah,kes-kes khalwat,pembuangan bayi dan sebagainya.Pelbagai cara dilaksanakan namun tetap masih berleluasa hinggakan tidak dapat dibendung sama sekali.Kesan seterusnya ialah melalaikan remaja.Manusia atau remaja itu sendiri,terlalu indah dibuai dengan cinta hinggakan ada segelintir yang dibelenggu masalah.Bagi seorang pelajar kemungkinan besar situasi ini dapat mengganggu pembelajaran mereka.Terlalu seronok bercinta,hinggakan banyak masa dibuang tanpa faedahnya.Masa untuk belajar tidak seimbang dengan masa bersama pasangan.Namun,ada segelintir pasangan yang hangat bercinta mengatakan percintaan tidak menganggu pembelajaran mereka.Kenyatan itu tidak dinafikan sama sekali,Tetapi apabila di pantau memang agak jangal,contohnya,belajar bersama-sama namun yang dibincangkan bukanlah mengenai pelajaran kemungkinan besar mengenai hati dan persaan.
**MUTIARA KATA**
Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan,dua tangan untuk memegang,dua telinga untuk mendengar,dan dua mata untuk melihat.Tuhan hanya menganugerahkan kita sekeping hati kerana Tuhan telah memberikan sekeping hati lagi pada seseorang untuk kita mencarinya.Itulah dikatakan cinta.

Kesimpulannya
Tidak dinafikan,setiap orang mempunyai perasaan cinta terhadap seseorang.Jika seseorang itu tidak mempunyai perasaan sedemikian,kemungkinan besar dirinya telah terjerat dengan cinta sebelum ini.Justeru,kepada pasangan yang hangat bercinta jagalah hubungan dan batasan pergaulan supaya tidak bertentangan dengan ajaran agama.

NUR IZZATULNABILA BINTI ZAKARIA
206592

PENGAMBILAN PIL KHAYAL...SUATU KEPERLUAN ATAU KEINGINAN?

PENGENALAN
   Kini, isu masalah sosial seringkali dikaitkan dengan amalan gaya hidup seseorang itu sendiri. Gaya hidup seseorang yang mengamalkan pengambilan pil khayal dalam keperluan hariannya akan mempengaruhi sikap dan tingkah laku seseorang individu menjadi negatif. Pil khayal boleh didefinisikan sebagai sejenis dadah yang boleh melalaikan dan meransang diri untuk melakukan sesuatu di luar batas kemanusiaan. Contoh pil khayal ialah pil ekstesi, ia juga dikenali sebagai pil goyang kepala, YAMA, YABA, dan MDMA. Oleh itu, seseorang yang mengambil pil khayal sebagai keperluan harian mahupun untuk cuba-cuba akan menyumbang kepada berlakunya masalah sosial.

  FAKTOR-FAKTOR 
  1. Kurang didikan agama:- agama memainkan peranan penting dalam membentuk tingkah laku dan sikap seseorang individu menjadi negatif. 
  2. Masalah keluarga:- ibu bapa yang sibuk bekerja menyebabkan anak-anak diabaikan dari segi fizikal dan mental. Segala kegiatan anak-anak tidak dipedulikan oleh mereka. Oleh itu, anak-anak akan mencari tempat dan cara yang baru bagi memperoleh ketenangan dan perhatian. 
  3. Pengaruh rakan sebaya:- seseorang akan mudah terpengaruh untuk melakukan sesuatu perkara apabila dicabar oleh rakan-rakan tanpa memikirkan padah yang akan diterima. 
  4. Kurang penguatkuasaan undang-undang. 
  5. Diri sendiri ingin mencuba sesuatu yang baru. 
  6. Sikap masyarakat.

  CARA MENGATASI 

   
       1.  Peranan ibu bapa.
       2.  Memperketatkan penguatkuasaan undang-undang:- pihak polis, kastam, AADK.
       3.  Mengadakan kempen kesedaran:- peranan media massa.

   KESAN-KESAN
      Pengambilan pil khayal akan menyebabkan berlakunya perubahan emosi yang ketara dalam diri seseorang itu.Contohnya daripada bersikap penyayang kepada bersikap pemarah. Hal ini akan menyebabkan seseorang individu akan mudah terpengaruh untuk melibatkan diri dalam masalah sosial seperti buli, merompak, menculik dan sebagainya bagi menghilangkan tekanan emosi yang sedang bercelaru di dalam diri dan fikiran mereka.
      Selain itu, pengambilan pil khayal akan menyebabkan seseorang itu lebih cenderung untuk menjauhkan diri daripada keluarga dan rakan-rakan. Oleh itu, mereka lebih suka untuk bergaul sesama kelompok yang terlibat sama dalam aktiviti pengambilan pil khayal. Hal ini akan menyebabkan mereka akan mudah terpengaruh untuk melakukan sesuatu kerana keluarga dan rakan-rakan yang selama ini memantau dan menasihati mereka ke arah bersikap positif telah mereka pinggirkan. Justeru, mereka akan merasakan dirinya bebas dan sewenang-wenangnya boleh melakukan apa sahaja yang terlintas di pemikiran mereka seperti melibatkan diri dalam masalah sosial.

   PIL KHAYAL...KEPERLUAN ATAU KEINGINAN?
      Sesetengah menganggap pengambilan pil khayal pada permulaannya sebagai keinginan untuk mencuba sesuatu yang baru. Setelah dicuba mereka akan ketagih dan berkeinginan untuk mengambil lagi. Hal ini akan menyebabkan suatu keinginan akan berubah menjadi suatu keperluan. Namun begitu, ia bergantung kepada individu itu sendiri bagi meninggalkan terus atau terus menjadikan pengambilan pil khayal sebagai keperluan dalam hidup mereka.

   KESIMPULAN
      Amalan gaya hidup yang diamalkan oleh seseorang individu itu akan mempengaruhi personaliti diri mereka. Oleh itu, seseorang yang menjadikan pil khayal sebagai keperluan dalam hidupnya akan mudah terlibat dalam gejala yang tidak sihat seperti masalah sosial yang hangat diperkatakan oleh semua pihak. Justeru, semua pihak mesti memandang serius terhadap masalah ini supaya ianya dapat diatasi dengan segera. Hal ini demikian kerana, seseorang individu merupakan tonggak kesejahteraan dalam keluarga, masyarakat dan negara pada masa akan datang.

   NUR FARHAN BINTI HASSAN 
   205289